Page 3 of 4

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 15 May 2014, 18:58
by Pimplaren
Första provsmakningen av min egengjorda Amarillo APA bärtz, jävlar vad trevlig den blev :) prova brygg själva!!! sjukt nice!
Ganska passande att smaka sin egna öl medans man brygger ny va? ;) blir en IPA och en Stout imorgon.

Image

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 05 Jun 2014, 20:55
by Pimplaren
Blev visst 9st IPA som står på flaska o lagras lite, har på tok för hög temp hemma för att brygga vidare! 18-20, men jag har minst 22 pga soljäveln ;) avaktar ett tag!

Ärtan diggade min hemgjorda APA iallafall, vilket känns bra! ska skicka upp en IPA sen ;)

Image

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 09 Jun 2014, 20:12
by Bullen!
Swedenrockhelgens gotländska favorit.

Image

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 09 Jun 2014, 22:51
by Pimplaren
Provade faktiskt Gotlands bryggeri, Sitting bulldog IPA och Pale ale, dom var fina! :)

Just kokat ihop min stout, ska stå till lördag då åker en skvätt kaffe i tydligen och på söndag flaskar jag den! spännande :)

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 16 Jun 2014, 21:12
by Pimplaren
Försöker prova ett gäng olika Ale, vissa är mindre goda, vissa rockar, Oppigårds och St Eriks är riktigt nice :) Sierra Nevada är goa, deras Bigfoot Ale, 9.6%snytisar slår bra ;) hehe

Även uppdaterat hembryggningen en aning, skall prova med extrat och se hur de blir! hela 23L om man följer receptet, tänkte nog extrahumla lite för sakens skull!
Duger inte kittet kommer jag prova med ett litet småkok av färsk malt på sidan och blanda i, många som gör detta med gott resultat!

Är jag ensam hembryggare här på PPF??


Image

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 17 Jun 2014, 20:47
by Bmwandreas
Du ska få komma upp i höst och lära mig. Den där 23 liters satsen lät intressant:)

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 18 Jun 2014, 20:40
by Pimplaren
Bmwandreas wrote:Du ska få komma upp i höst och lära mig. Den där 23 liters satsen lät intressant:)
Ska tydligen vara riktigt fin dendär satsen, tillverkad i GBG o kostade 250:-, man får med humle maltkoncentrat o jäst :)
Absolut! de kan jag göra :) ska bara försöka få ihop 46st 50cl innan jag drar igång denna sats!

Vill du att jag skickar med en Stout till dig? IPAN är ju klar..

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 19 Jun 2014, 20:39
by daniel-635
Jag brygger inte själv, men har hjälpt en kompis ett par gånger, det är ju bra med några extra händer när man håller på!

Dricker nästan uteslutande ale, mina bästa lager favoriter är nog Mikkeller American Dream, och Tjockhults Tjinook från Nynäshamns Ångbryggeri.

Efter några års testande av det mesta man kommer över och 7-8 Ölmässor framförallt i Danmark är det lätt att man går ner sig, och blir total ölnerd.

Just nu ser det ut såhär i skafferiet.

Image

I höstas räknade jag igenom och de båda hyllorna klarar ca. 100 flaskor innan det är fullt.
Då hade jag 125 flaskor och ca. 80 olika sorter :shock:

Oppigårds Amarillo är en klar favorit, annars är nog Dugges favorit bryggeriet.

På vinterhalvåret regerar Porter och Stout !

Varför inte rekommendera en Brooklyn 1/2 Ale, den hittar man på ICA eftersom det är en 3,5% , riktigt bra Nödraket om man inte hinner till Bolaget.

http://www.ratebeer.com/beer/brooklyn-1-2-ale/254822/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 19 Jun 2014, 21:37
by Pimplaren
Haha fan va nice!! sådär de ska se ut, försöker hinna ikapp polarn på Untapped, han är väl uppe i 500+ olika öl.. ;)
Sen har man ju en tendens att spåra ur när man hittar någon ny kul hobby.... men lite skaparglädje samt en jävla massa gott öl är väl aldrig fel? :mrgreen:

Trodde faktiskt aldrig att de fanns såhär god öl förens en ölprovning! blev glatt överraskad, då lager kan bli väldigt trist efter ett tag...
Har faktiskt kommit en hel del hyffsade Ale 3.5or på hemköp, som är perfekta till fisket :)

Drack en av mina egna Ipor ikväll, all grain och lagrad lite över 3v, jäklar vad klar och god den blev! synd att de bara blir 4l, men hittat en kalasbra bryggbutik i Märsta med allt man behöver ;) Hörde jag storbrygg helmalts öl =)

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 23 Jun 2014, 11:24
by daniel-635
Jag har tyvärr inte bokfört mina provade öl, men eftersom jag hade 80 sorter hemma i höstas lär det ju vara några hundra... :D

Jo polaren har ganska stor gryta, brukar bli runt 30 liter i jäshinken, iallafall på de alkoholsvagare sorterna.

I höstas kokade vi i FEM timmar för att komma upp till rätt OG.
Riktigt påkostad Imperial Porter med Bourbon dränkta träkuber vid lagring och allt.

TYVÄRR vart alkoholhalten så hög att jästen inte kom igång på efterjäsningen i flaska så de blev helt utan kolsyra.
Lite tråkigt, annars hade den vart en riktigt fin liten bomb med ca. 12% och svart som synden.

De andra bryggningarna gett mycket bra resultat, bättre än de mesta på bolaget. :wink:


Och jo, helmalt, jag fick tom. äran att krossa malten, veva veva veva...

Re: Sv: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 25 Jun 2014, 17:28
by johankihl
daniel-635 wrote:Jag har tyvärr inte bokfört mina provade öl, men eftersom jag hade 80 sorter hemma i höstas lär det ju vara några hundra... :D

Jo polaren har ganska stor gryta, brukar bli runt 30 liter i jäshinken, iallafall på de alkoholsvagare sorterna.

I höstas kokade vi i FEM timmar för att komma upp till rätt OG.
Riktigt påkostad Imperial Porter med Bourbon dränkta träkuber vid lagring och allt.

TYVÄRR vart alkoholhalten så hög att jästen inte kom igång på efterjäsningen i flaska så de blev helt utan kolsyra.
Lite tråkigt, annars hade den vart en riktigt fin liten bomb med ca. 12% och svart som synden.

De andra bryggningarna gett mycket bra resultat, bättre än de mesta på bolaget. :wink:


Och jo, helmalt, jag fick tom. äran att krossa malten, veva veva veva...
Soda streama skiten :)

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 25 Jun 2014, 20:01
by baumgardt
skön tråd det här! är lite av en ölentusiast själv men har tyvärr inte systemetåldern inne än :/

så tänkte frågar er lite mer erfarna om ni har några favoriter på folkölshyllan? har efter att läst denna tråd
testat Brooklyn 1/2 Ale o den var fasen i mig inte dum, riktigt trevlig faktiskt :)

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 26 Jun 2014, 21:50
by Pimplaren
baumgardt wrote:skön tråd det här! är lite av en ölentusiast själv men har tyvärr inte systemetåldern inne än :/

så tänkte frågar er lite mer erfarna om ni har några favoriter på folkölshyllan? har efter att läst denna tråd
testat Brooklyn 1/2 Ale o den var fasen i mig inte dum, riktigt trevlig faktiskt :)

Hehe du får be nån snäll rackare köpa ut lite Oppigårds, St Eriks osv till dig :)
Sir Taste A Lot 3.5 hittade jag på min hemköp, den var god, perfekt till fisket =)

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 26 Jun 2014, 21:56
by Pimplaren
Idag kokade jag ihop dendär 23l satsen, enkelt värre måste jag säga! dock modifierade jag en aning, gjorde ett Humlete på Chinook humle för beskans skull, sen ska jag "torrhumla" om 7 dagar, blir spännande som tusan!

Chinook humle i en s.k humlekokpåse! luktade riktigt nice kan jag meddela =)
Image

Kokelikok, 30 min körde jag, smakade och luktade tills resultat var till belåtenhet.
Image

Maltextratet och lite varmt vatten.
Image

Vispade o syresatte vörten en aning innan man tillsätter jästen, sen rörde jag ner den, på med lock och jäsrör :) nu är de bara den eviga väntan kvar....
Image

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 26 Jun 2014, 21:59
by Pimplaren
Coolt Daniel! tappade min stout på flaska i helgen, lär få stå till sig ett bra tag innan man smakar! :) förhoppningsvis blir den lite kolsyrad o bra, smaken var de dock inget fel på!
Riktigt rostad o fyllig, mkt spännande :)

Re: Sv: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 27 Jun 2014, 05:29
by Soppa
En riktig fint alternativ på närmaste affär är Nils Oscar Bordsöl

Image

Re: Öl, här pratar vi om sånt.

Posted: 27 Jun 2014, 06:56
by Magnaten
Frugan hade handlat en låda newcastle åt mej igår, jättesnällt tycker jag, sen berätta hon att servilampan lyste på hennes A6 :/