Page 2 of 10
Posted: 06 Nov 2008, 18:59
by Storås
erik@e30 wrote:eko wrote:ska det röras om med jämna mellanrum eller ska det bara stå stilla??
Varje dag ska de röras... Vissa påstår även att de blir bättre om man pratar lite med mäsken lite varje dag..
Posted: 06 Nov 2008, 19:56
by JaJsEn
erik@e30 wrote:eko wrote:Vad blir det för procent på denna glögg ca:)
Ja skojjar inte nu... Ja mätte upp 24% med en vinmätare...
Med vad för jäst? Har väldigt svårt att tro att man skulle komma över 20%
Sen så brukar väll inte vinmätare funka så bra när man har massa annat i eller?
Mvh Erik
Posted: 06 Nov 2008, 20:50
by Thörn
Det e vanlig kronjäst
Fast jag har aldrig rört i min något speciellt, kanske lite efter någon vecka typ, blivigt kanon ändå. När den jäster då bubblar det på som rena jacuzzin
Posted: 06 Nov 2008, 20:56
by M635 forever
Hur står det bäst under jäsningen?
Svalt eller rumstempererat?
Posted: 06 Nov 2008, 20:56
by JaJsEn
Om de va vanlig kronjäst i den glöggen som mättes till 24% så kan ja lova att de va en felmätning då.
Med lite tur kommer man upp till eller över 20 med fin turbojäst (eller vinjäst? aldrig provat), men kronjäst så blir de väll ca 16% eller nått, tror mig, ja vet.
mvh Erik
Posted: 06 Nov 2008, 22:55
by erik@e30
Rumstempererat...
jäst för söt deg!!
2,5 kilo socker i 5 liter drick e ganska mkt... (de e ju redan 2,5 i dricken från början)
de e ett kluck per 3-4 sekund på denhär satsen...
Om man jämför med /typ blossa\ så känner man skillnad... i %
Kom å testa vet ja...
Men jag erkänner att de mättes med en billig vin mätare från coop
Posted: 06 Nov 2008, 23:51
by JWSE30
Luktar det jävulskt mkt om man skulle får för sig att koka ihop lite?
Alltså går det och ha inomhus i nån garderob eller nåt som man inte har användning för?
Posted: 07 Nov 2008, 07:09
by erik@e30
JWSE30 wrote:Luktar det jävulskt mkt om man skulle får för sig att koka ihop lite?
Alltså går det och ha inomhus i nån garderob eller nåt som man inte har användning för?
De luktar bara gott.... ja har aldrig haft julstäminig innan men ja hadde de i oktober.... funderar på att sätta en 5a till bara för de luktar så gott....
Posted: 07 Nov 2008, 13:50
by bonden
Jag kör med vanlig blossa tar en STOR mugg fyller den till hälften och värmer den sen fyller jag på med mintu tills jag når ytspänningen ,inte så jävla gott men va fan man blir då varm och gullig
Posted: 07 Nov 2008, 19:00
by motec
här nere kör vi en termos som man fyller hälften med varm glögg (villken skit som helst) sen resten med valfri sprit
de blir fin fint. så blir man varm oxå.
Posted: 10 Nov 2008, 22:44
by MrQuickzilver
Ska bli kul o se va detta blir...satte precis en sats så hoppas d går fort till jul!
Posted: 11 Nov 2008, 18:10
by Tian
Har f_n inte testat att göra själv ska kanske prova.
Brukar annars köra med Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom. Tycker den är nice..
Posted: 13 Nov 2008, 03:06
by _Persson_
Ska testa göra eget i år. Får se hur de går
Men vart går gränsen för olaglig hembränning eller va man kallar de? 18%?
Annars brukar mor eller far få bjuda på starkvinsglögg. Bara 18 år men spela boll
Posted: 13 Nov 2008, 10:59
by Pimplaren
Olaga framställning av mesk eller vad det är =)
Jag körde på erik@e30 recept, stått en vecka nu och luktar riktigt nice!
Sen köpte jag även Coops alkomätare och provade på 40% sprit och mätare visade 40%, borde den då inte visa rätt?
Brukar ni sila bort alla kryddor osv? funderar på att tjacka melittafilter modell stort så man slipper att den är helgrumlig.
5 veckor kvar
Posted: 13 Nov 2008, 13:19
by Thörn
tror inte man skall röra så mycket i den, när den står i "lugn och ro" så lägger sig de fina jästparticklarna i botten och du kan skopa ur det mesta till flaskor från ytan, har för mig att russinen brukar flyta så en grov sil funkar. färgen blir lite halvskum brunröd, kanske skall testa lite röd karamellfärg.
Posted: 13 Nov 2008, 17:15
by erik@e30
Thörn wrote:tror inte man skall röra så mycket i den, när den står i "lugn och ro" så lägger sig de fina jästparticklarna i botten och du kan skopa ur det mesta till flaskor från ytan, har för mig att russinen brukar flyta så en grov sil funkar. färgen blir lite halvskum brunröd, kanske skall testa lite röd karamellfärg.
Jag tror att de e bäst å röra på varje dag, de e ju mycket socker som ska jäsa ut,
Jag körde först med grov sil. sen lät jag den stå några dagar å så dumpa jag botten satsen genom att köra en hävert..
då e den drickbar sen...
Men ja öste en sväng jäststopp + klarningsmedel oxå. men de e ju inte nödvändigt på något vis.. bara om man tycker att de e kul.
Min ser ut som glögg ska göra..
glöm inte å skriva upp vilka pepparkakor som e godast iår!!
Posted: 13 Nov 2008, 21:12
by Pimplaren
erik@e30 wrote:Thörn wrote:tror inte man skall röra så mycket i den, när den står i "lugn och ro" så lägger sig de fina jästparticklarna i botten och du kan skopa ur det mesta till flaskor från ytan, har för mig att russinen brukar flyta så en grov sil funkar. färgen blir lite halvskum brunröd, kanske skall testa lite röd karamellfärg.
Jag tror att de e bäst å röra på varje dag, de e ju mycket socker som ska jäsa ut,
Jag körde först med grov sil. sen lät jag den stå några dagar å så dumpa jag botten satsen genom att köra en hävert..
då e den drickbar sen...
Men ja öste en sväng jäststopp + klarningsmedel oxå. men de e ju inte nödvändigt på något vis.. bara om man tycker att de e kul.
Min ser ut som glögg ska göra..
glöm inte å skriva upp vilka pepparkakor som e godast iår!!
Precis vad jag ville höra! jag rör lite då och då, kanske inte varje dag men sockret verkar löst nu!
Klarningsmedel till vin eller?